Turkálok a filmarchívumban

Böngészem a British Pathé oldalán fenn lévő videókat, keresem a számomra érdekes, izgalmas filmrészleteket a huszadik századból. Csapongok a történelmileg érdekes, magyar vonatkozású vagy egyszerűen csak megkapó felvételek közt... (A képre klikkelve új oldalon nyílik meg a film.)

Friss topikok

Lengyel évfordulók

2011.04.15. 13:27 | ElChe | Szólj hozzá!

Ennek az 1966-os felvételnek az az érdekessége, hogy egymás mellé teszi a hivatalos megemlékezést a lengyel függetlenség napjáról, illetve a katolikus vallásra áttérés 1000 éves évfordulóját ünneplő tömeg képeit. Két ismert arc is felbukkan: Gomulka és Wyszyński. Kortársak voltak, csak éppen míg Gomulka a kommunisták prominens személyiségeként lett híres, Wyszyński bíboros a lengyel katolikus egyház vezetője volt. Gomulka nevéhez fűződött például az 1970-es gdanski sztrájk leverése, a bíborosnak viszont olyan dolgokkal kellett szembenéznie, hogy az 1966-os megemlékezésre nem engedték beutazni VI Pál pápát. Gomulka aztán megbukott, míg a lengyel katolikus egyház a kommunista diktatúra ellenére nagyot erősödött, amikor II. János Pál személyében az egyik legjelentősebb pápát adta az egyháznak. Az utókor pedig ezek után ítél- ha tud, vagy ha akar.

A THOUSAND YEARS OF FAITH


Címkék: történelem lengyel 1966

A bejegyzés trackback címe:

https://patheturkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr452823755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása