Turkálok a filmarchívumban

Böngészem a British Pathé oldalán fenn lévő videókat, keresem a számomra érdekes, izgalmas filmrészleteket a huszadik századból. Csapongok a történelmileg érdekes, magyar vonatkozású vagy egyszerűen csak megkapó felvételek közt... (A képre klikkelve új oldalon nyílik meg a film.)

Friss topikok

A rejtélyes Tibet

2011.04.16. 11:28 | ElChe | Szólj hozzá!

Lássuk be, van némi Tibet-mánia immáron kis hazánkban is. Tibet megítélése legalábbis érdekes, van egyfajta spirituális töltete már az említésének is. Közben meg nem tudunk túl sokat erről az egész területről, hiszen történelme, kultúrája teljesen idegen a mi számunkra. Lehet éppen 2 hetes kurzusokon "megtanulni" a tibeti gyógyítást, de a valóságban nem sok ember lehet az országban, aki összesen eltöltött 2 hetet ott, nem hogy elsajátította az "ősi tudást". Ráadásul Tibet nagy része Kínához tartozik, amit lehet megszállásnak tekinteni, a kínaiak szerint meg felszabadították a feudális elnyomás alatt élő embereket. Egy biztos, noha sose éltünk ott, Magyarország is sok-sok évig volt más ország uralma alatt, szóval nem nehéz arra a következtetésre jutni, mi aztán megérthetnénk a Tibetieket. Vagy ki tudja... A kínaiak szerint, spiritualitás és ősi hagyomány ide vagy oda, a várható élettartam a megszállás ötven éve alatt 35-ről 67 évre ugrott Tibetben, köszönhetően a modern orvoslásnak- és még így is évekkel rövidebb, mint Magyarországon. Szóval el lehet vitatkozni azon, ki taníthat kit és mire, de ezt már aztán tényleg mindenki megválaszolhatja saját magának... Ez a harmincas években készült film persze semmire nem ad választ, inkább csak felvillant valamit az akkori Tibetből, ami nyilván jelentős részben nagyon hasonlít a maira.

TIBET THE MYSTERIOUS NO. 1

TIBET THE MYSTERIOUS - NO 2


Címkék: utazás tibet 1934

A bejegyzés trackback címe:

https://patheturkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr112827721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása