Turkálok a filmarchívumban

Böngészem a British Pathé oldalán fenn lévő videókat, keresem a számomra érdekes, izgalmas filmrészleteket a huszadik századból. Csapongok a történelmileg érdekes, magyar vonatkozású vagy egyszerűen csak megkapó felvételek közt... (A képre klikkelve új oldalon nyílik meg a film.)

Friss topikok

Vörös-tengeri cápahalászok

2011.04.16. 07:20 | ElChe | Szólj hozzá!

A cápákhoz mindenki máshogy viszonyul. Én már néztem velük szembe a tengerben is, éppen eleget foglalkoztam a cápák túlhalászásának kérdésével, de azt is megértem valahol, ha valaki retteg tőlük. Igen, a cápa ragadozó, és igen, néha az emberre is veszélyt jelent. Kisebbet, mint amennyire tartunk tőlük, de akkor is. Mindenesetre egyre kisebb lesz ez a veszély, figyelembe véve, mennyire sokat fognak ki belőlük. Nem egyszer barbár módon, csak az uszonyukat vágják le, a haldokló állatot pedig visszadobják a tengerbe. Talán változást hoz, hogy a televízióban egyre többet foglalkoznak a cápákkal, és egyre inkább reális szemszögből, nem gyilkológépekként bemutatva őket. Persze régebben még inkább az volt az érdekes a filmeseknek, ha elejtett cápákról készítettek felvételeket. Ez a kis összeállítás is erről szól, de pár dolog azért látszik. A kisipari módszerekkel, kis hajókkal nem lehet akkora pusztítást végezni, és ezek a halászok nem csak az uszonyokat vágják le. No meg az is feltűnő, hogy akkoriban a Vörös-tengerben mennyi cápa élt, egy nap alatt több faj egyede is horogra akadt. A halott cápákat látni nem öröm, de akkoriban persze még mást gondoltak és mást is tudtak róluk. Reméljük, hogy a jövőben sem csak régi filmeken láthatjuk a cápákat, hanem élve, a tenger mélyén is...

RED SEA RAIDERS!


Címkék: tenger cápa 1939

A bejegyzés trackback címe:

https://patheturkalo.blog.hu/api/trackback/id/tr422826834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása